V združenju za kronične nenalezljive bolezni opozarjajo na povečano tveganje za raka dojk ob uživanju alkohola
V mesecu oktobru številne blagovne znamke, vključno z alkoholno industrijo, uporabljajo rožnato pentljo in druga simbolična sporočila za promocijo svojih izdelkov v podporo ozaveščanju o raku dojk.
Pri tem v Slovenskem združenju za kronične nenalezljive bolezni opozarjajo, da alkohol povečuje tveganje za razvoj tega raka.
Medtem ko številne blagovne znamke s pomočjo rožnate pentlje promovirajo svoje izdelke in prispevajo k ozaveščanju o raku dojk, ostaja dejstvo, da raba alkohola neposredno povečuje tveganje za razvoj te bolezni, so zapisali v sporočilu za javnost.
"Takšne marketinške strategije so zavajajoče in nevarne. Pomembno je, da se jasno opozarja na tveganja, ki jih prinaša raba alkohola, še posebej v povezavi z boleznimi, kot je rak. Industrija ne sme prispevati k ohranjanju napačnih predstav o posledicah rabe alkohola," so v združenju povzeli besede predsednice Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija Mance Kozlovič. Pomembno je zavedanje, da je omejevanje rabe alkohola eden ključnih preventivnih ukrepov v boju proti raku dojk, je prepričana.
Mednarodna agencija za raziskave raka uvršča alkohol v skupino ena človeških karcinogenov, kar pomeni, da je dokazano povezan z razvojem več vrst raka. Poleg raka dojk alkohol povečuje tveganje za razvoj raka ustne votline, žrela, požiralnika, jeter, grla in debelega črevesa. Svetovna zdravstvena organizacija medtem opozarja, da varne ravni rabe alkohola ni. Študije kažejo, da že vsakodnevna raba ene alkoholne pijače, kot je 500 mililitrov piva ali 200 mililitrov vina, bistveno poveča tveganje za nastanek raka, pri čemer je tveganje za nastanek raka dojk še posebej izrazito, opozarjajo v združenju.
Zaužitje ene do dveh pijač na dan povečuje tveganje za nastanek raka dojk za od 30 do 50 odstotkov, navajajo v Slovenskem združenju za kronične nenalezljive bolezni. Alkohol zvišuje raven estrogena in drugih hormonov, kar lahko pospeši rast rakavih celic v dojkah in tako poveča tveganje za razvoj raka dojk. Raziskave so pokazale tudi, da je raba alkohola še posebej tvegana v obdobju med prvo menstruacijo in prvo nosečnostjo, ko so dojke v fazi intenzivnega razvoja in so zato bolj občutljive na škodljive snovi.
Ženske, ki začnejo uporabljati alkohol v mlajših letih, so zato izpostavljene večjemu tveganju za razvoj raka dojk v primerjavi s tistimi, ki začnejo uporabljati alkohol kasneje v življenju, so zapisali.
Direktor Inštituta Utrip in vodja mreže Preventivna platforma Matej Košir je medtem prepričan, da je treba uvesti jasno označevanje vpliva rabe alkohola na zdravje in spremeniti pogoje dobrodelnih partnerstev. "Dobrodelne organizacije, ki so povezane z raziskavami raka, bi morale ponovno premisliti svoje sodelovanje z alkoholno industrijo, saj ta povezava ustvarja zavajajoča sporočila, ki alkohol prikazujejo kot del rešitve, čeprav je v resnici eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj raka dojk," so v združenju povzeli Koširjeve navedbe.