Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Stekli postopki za novo stanovanjsko gradnjo na Mlaki pri Kranju

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je na zahtevo investitorja v novo stanovanjsko naselje v bližini krajinskega parka Udin boršt prejšnji teden javno naznanilo predhodni postopek za gradnjo 72 stanovanj. Krajani Mlake pri Kranju namreč niso uspeli s pobudo za oceno ustavnosti podrobnega prostorskega načrta, ki omogoča gradnjo tega naselja.

Stekli postopki za novo stanovanjsko gradnjo na Mlaki pri Kranju

Civilna iniciativa, ki nasprotuje načrtovani gradnji nove soseske na gozdnih površinah Udin boršta, je občinski podrobni prostorski načrt, ki omogoča izgradnjo približno 400 novih stanovanj, pred petimi leti izpodbijala že v upravnem sporu, vložila pa je tudi pobudo za oceno ustavnosti sprejetega občinskega prostorskega akta.

Po mnenju skupine približno sto krajanov in društva za ohranitev Udin boršta je prostorski načrt nestrokoven, protipraven in okolju škodljiv ter ne upošteva vitalnih interesov krajanov. Ustavno sodišče pa je v začetku lanskega leta pobudo za presojo ustavnosti zavrglo, ker izpodbijani odlok ne učinkuje neposredno, saj še ne omogoča gradnje. Če bodo pobudniki udeleženi v postopku izdaje gradbenega dovoljenja kot stranski udeleženci, bodo lahko očitke o protiustavnosti in nezakonitosti odloka navajali v navedenemu postopku, je pojasnilo sodišče.

Sedaj je pristojno ministrstvo na zahtevo investitorja, podjetja Boršt rezidence iz Ljubljane, naznanilo začetek predhodnega postopka za projekt Boršt Rezidence faza 1a. V postopku se bo ugotavljalo, ali bo treba za poseg izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Ministrstvo vabi zainteresirano javnost, nevladne organizacije in civilne iniciative, da do 4. novembra podajo mnenja, pripombe in predloge o nameravanem posegu ter zahteve za vstop v postopek.

Investitor namerava v naselju Mlaka pri Kranju zgraditi stanovanjsko poslovni objekt, ki bo obsegal 72 stanovanj. V pritličju pa bodo večji trgovski lokal, gostinski lokal, zdravstvena ordinacija in nekaj še neopredeljenih manjših lokalov. Objekt bo imel tudi podzemno garažo s 106 parkirnimi mesti za stanovalce, na zunanjih površinah pa bo urejenih še 91 za stanovalce in za javni del objekta. Ker je bruto tlorisna površina stavbe 13.500 kvadratnih metrov, je treba za nameravani poseg izvesti predhodni postopek.

Investitor je v dokumentaciji priložil strokovno oceno možnih pomembnih vplivov na okolje, ki jo je zanj avgusta izdelalo podjetje E-net okolje. Kot je navedeno v poročilu, se lokacija posega nahaja izven vodnih in priobalnih zemljišč, vodovarstvenih in poplavno ter erozijsko ogroženih območij, na njej tudi ni objektov ali območij, varovanih po predpisih o varstvu kulturne dediščine in ohranjanju narave, in varovalnih gozdov ter gozdov s posebnim namenom.

Lokacija načrtovane gradnje je v južnem delu območja občinskega podrobnega prostorskega načrta, za katerega izdelovalec strokovne ocene stanja flore in favne ni imel predlogov za morebitne dodatne zaščitne ukrepe. Ti se nanašajo le na območje prostorskega načrta severno od lokacije od načrtovane gradnje.

"Z gradnjo se bo spremenila dejanska raba zemljišč na območju posega, vendar bo odstranjen le manjši del gozda na obrobju kompleksa strnjenih gozdnih površin - vpliv ocenjujemo kot manj pomemben," navajajo v podjetje E-net okolje.

Ob tem dodajajo, da na podlagi znanih podatkov o nameravanem posegu in glede na lokacijo posega oziroma občutljivost okolja, v katerega se poseg umešča, pri nobenem od upoštevanih dejavnikov okolja ni bil ugotovljen pomemben vpliv posega. "Vsi vplivi so ocenjeni kot manj pomembni oziroma vpliva na posamezen dejavnik ne bo," so navedli in ocenili, da za obravnavani poseg presoja vplivov na okolje ni potrebna.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.