Ljubljana

Oblačno Humidity: 89%
16°C
PETEK
11°C / 16°C
SOBOTA
7°C / 13°C
NEDELJA
7°C / 15°C
PONEDELJEK
7°C / 14°C
TOREK
7°C / 14°C
SREDA
8°C / 9°C
ČETRTEK
5°C / 14°C

Velenje se zavzema za trajnostno prihodnost

 Velenje je gostilo mednarodno konferenco Pozdravljena, prihodnost, namenjeno raziskovanju sodobnih smernic trajnostnega in zelenega urbanega razvoja. Na konferenci so se udeleženci osredotočili na prilagajanje mest podnebnim spremembam, pri čemer je bilo izpostavljeno, da je Velenje že v procesu prestrukturiranja Šaleške doline.

Velenje se zavzema za trajnostno prihodnost

Ključni ukrepi vključujejo nadomestitev delovnih mest v premogovništvu in energetiki z izgradnjo poslovnih con, zeleno preobrazbo daljinskega ogrevanja ter spodbujanje trajnostne mobilnosti.

Župan Velenja, Peter Dermol, je poudaril, da se mesto sooča z velikimi izzivi na poti v trajnostno prihodnost. Trenutno se izvaja več projektov, skupne vrednosti 54 milijonov evrov, katerih cilj je uresničiti zeleno preobrazbo mesta. V okviru projekta Trajnostna mobilnost Velenja načrtujejo prenovo mestne infrastrukture, digitalizacijo mobilnosti in izgradnjo novih kolesarskih poti, hkrati pa si prizadevajo zmanjšati odpadke v turizmu in spodbujati krožno gospodarstvo.

Osrednji govornik na konferenci, nekdanji evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik, je poudaril vlogo mest pri ustvarjanju trajnostne prihodnosti. Potočnik je izpostavil, da so mesta ključna za iskanje rešitev podnebnih izzivov, saj tam živi večina prebivalstva, ki je hkrati največji povzročitelj izpustov. Kljub temu je trajnostni razvoj mogoč s pravim upravljanjem in odgovorno rabo naravnih virov.

Konferenca je potrdila zavezanost Velenja k zelenemu preoblikovanju in ohranjanju okolja, hkrati pa je mesto izrazilo pričakovanje po podpori Evropske komisije in države pri financiranju svojih ambicioznih zelenih projektov.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.