Ljubljana

4°C
Jasno Humidity: 81%
ČETRTEK
4°C / 10°C
PETEK
7°C / 9°C
SOBOTA
5°C / 9°C
NEDELJA
3°C / 9°C
PONEDELJEK
3°C / 8°C
TOREK
5°C / 12°C
SREDA
7°C / 9°C

Odgovoren pešec upošteva pravila v cestnem prometu

Do 10. oktobra 2023 se je na slovenskih cestah zgodilo 396 prometnih nesreč, v katere so bili vpleteni pešci. Žal je v teh nesrečah izgubilo življenje 7 pešcev, 56 pa jih je utrpelo hude telesne poškodbe, medtem ko je bilo 310 lažje poškodovanih. Policisti se odločno odzivajo na povečanje števila nesreč in bodo temeljito preverjali skladnost s prometnimi predpisi tako pri pešcih kot tudi voznikih motornih vozil.

Odgovoren pešec upošteva pravila v cestnem prometu

Poudarek policistov bo na preverjanju spoštovanja predpisov s strani pešcev, vključno z uporabo odsevnih teles, varnim prečkanjem vozišča in pravilno stranjo hoje. Voznike motornih vozil bodo nadzirali glede izsiljevanja prednosti pešcem na označenih prehodih za pešce ter neprilagojene hitrosti vožnje.

Policisti izpostavljajo pomembnost varnosti pešcev ter jih opominjajo, naj uporabljajo prometne površine, namenjene hoji, kot so pločniki, hodniki, prehodi, podhodi in nadhodi. V primeru, ko takšne površine niso na voljo, naj pešci hodijo ob levem robu vozišča v smeri hoje.

Pomembno je tudi, da pešci med hojo ne uporabljajo mobilnih telefonov, saj lahko to po podatkih
tujih raziskav zmanjša pravočasnost in ustreznost njihovih reakcij za do 60 odstotkov.

Varno prečkanje ceste je ključno, zato naj bo pred vsakim prečkanjem obvezen pogled levo, desno, levo. Uporaba prehodov za pešce je obvezna, pri semaforiziranih prehodih pa pešci počakajo na zeleno luč za pešce, pri nesemaforiziranih prehodih pa posvetijo posebno pozornost bližajočim se vozilom.

V nočnih in slabovidnih razmerah naj pešci nosijo odsevnike na vidnem mestu, usmerjene proti vozišču, ter uporabljajo svetla in odsevna oblačila. Statistični podatki kažejo, da je uporaba odsevnikov med pešci izredno nizka, saj jih kar 93 odstotkov ne uporablja. Zaradi tega policisti spodbujajo boljšo ozaveščenost in uporabo svetlobnih sredstev za povečanje vidnosti.

Posebno opozorilo velja za učence prvega in drugega razreda osnovne šole, ki naj ob odsevniku okoli vratu nosijo tudi rumeno rutico. Odrasli, ki spremljajo otroke, naj jih držijo za roko na zunanji strani ceste, stran od prometa.

Na avtocesti je zadrževanje pešcev izven vozila ob cestišču izjemno nevarno. V primeru izrednega dogodka naj pešec ustavi vozilo na odstavnem pasu, uporabi utripalke, obleče odsevni telovnik, zavaruje mesto dogodka z varnostnim trikotnikom ter se umakne na varno mesto. Klic pomoči naj bo takojšen.

Policisti pozivajo vse udeležence v prometu k doslednemu spoštovanju predpisov in s tem k varnejšemu souporabi cest. Skupaj lahko prispevamo k zmanjšanju števila prometnih nesreč in zagotovimo večjo varnost na svojih cestah.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.