Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

SE: Avstrija naj okrepi rabo slovenščine na sodiščih, v upravi in izobraževanju

Avstrija naj okrepi rabo slovenščine na sodiščih in v izobraževanju, predvsem v predšolski vzgoji, je med drugim zapisano v danes objavljenem poročilu strokovnega odbora Sveta Evrope (SE) o spoštovanju Evropske listine o regionalnih ali manjšinskih jezikih, ki v Avstriji velja od leta 2001 in vključuje tudi slovenščino.

SE: Avstrija naj okrepi rabo slovenščine na sodiščih, v upravi in izobraževanju

Odbor SE med takojšnjimi ukrepi Dunaju priporoča krepitev rabe slovenskega jezika na področju uprave, predvsem na lokalni ravni, in spodbujanje ozaveščenosti v državnih medijih o manjšinskih jezikih in kulturah kot sestavnem delu avstrijske kulturne dediščine.

Kot priporočen nadaljnji ukrep pa v poročilu izpostavlja krepitev rabe slovenščine na področju izobraževanja, predvsem na predšolski ravni, vključno z izobraževanjem učiteljev in zagotavljanjem materialov, kot so učbeniki.

Ob tem priporoča tudi krepitev rabe slovenskega jezika na sodiščih. Ker odbor ni prejel podatkov o dejanski rabi slovenščine v postopkih pred sodišči v zvezi z upravnimi zadevami, je ta kriterij ocenil najslabše.

Strokovni odbor SE je napredek ugotovil pri ukrepih za spodbujanje rabe slovenščine, izobraževanju o slovenskem jeziku in kulturi, in omogočanju izhajanja dnevne ali tedenske publikacije v slovenščini. Nazadovanje pa so zabeležili pri rabi slovenščine na sodiščih in v nekaterih upravnih postopkih, izobraževanju učiteljev slovenščine in rabi slovenskega jezika v vsakdanjem življenju.

Poročilo strokovnega odbora Sveta Evrope na splošno ugotavlja, da kljub napredku v Avstriji ostajajo določene vrzeli pri izvajanju Evropske listine o regionalnih ali manjšinskih jezikih, ki je v tej državi začela veljati leta 2001 in vključuje slovenski, hrvaški, slovaški, češki, madžarski in romski jezik.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.