Koliko kruha je preveč?

Kruh je nepogrešljiv del vsakdanje prehrane, a njegova količina in vrsta lahko vplivata na zdravje. Prehranska svetovalka Irene Held opozarja, da prekomerno uživanje, zlasti belega kruha, lahko povzroči hitre skoke krvnega sladkorja, napade lakote in prekomeren vnos kalorij. Priporoča kombiniranje kruha z živili, bogatimi z beljakovinami, kot so sir ali jajca, saj to upočasni nihanja krvnega sladkorja.

Koliko kruha je preveč?

Optimalna količina kruha je odvisna od posameznikove starosti, telesne aktivnosti in prehranskih potreb. Odraslim s uravnoteženo prehrano strokovnjakinja svetuje od 75 do 125 gramov polnozrnatega kruha dnevno, kar ustreza približno eni in pol do dvema in pol rezinama. Kdor se manj giblje, naj količino zmanjša in se osredotoči na zadosten vnos zelenjave ter beljakovin. Športno aktivni ljudje pa lahko zaužijejo več ogljikovih hidratov.

Pri izbiri kruha ni pomembna le količina, temveč tudi kakovost. Polnozrnati izdelki ponujajo več hranil in nasitijo za daljši čas. Kruh iz kislega testa je lažje prebavljiv in ugodno vpliva na črevesje. Pri nakupu velja preveriti sestavine – polnozrnata moka naj bo na prvem mestu, seznam sestavin pa čim krajši. Idealno naj bi kruh vseboval le moko, vodo, sol in vzhajalno sredstvo.

Strokovnjakinja priporoča, da kruh uživamo v kombinaciji z zelenjavo, beljakovinami in zdravimi maščobami. Kdor ima težave s prebavljivostjo, naj preizkusi alternative, kot sta pira ali brezglutenske vrste. Počasno in zavestno uživanje hrane prav tako pripomore k boljši prebavi in preprečuje prenajedanje.

Občasno si lahko privoščimo tudi bolj kalorične različice, a kot svetuje Held, naj bo prehrana raznolika, saj ravno uravnoteženost zagotavlja najboljše učinke za zdravje.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.