Plastične posode za dostavo hrane povečujejo tveganje za srčne bolezni
Nova raziskava opozarja, da uporaba plastičnih posod za dostavo hrane lahko poveča tveganje za srčne bolezni, saj se kemikalije iz plastike sproščajo v hrano in vplivajo na črevesno mikrobioto ter povzročajo vnetja v telesu.
Kitajska študija, ki jo povzema Guardian, je pokazala, da se ob stiku vroče hrane s plastično embalažo sproščajo snovi, ki lahko negativno vplivajo na srčno mišico. Raziskovalci so ugotovili, da so moški, ki so pogosto jedli iz plastičnih posod, imeli večje tveganje za kongestivno srčno popuščanje.
Plastika lahko vsebuje do 20.000 različnih kemikalij, vključno z bisfenolom A (BPA), ftalati in perfluoriranimi snovmi (PFAS), ki so povezane z različnimi zdravstvenimi težavami. V eksperimentih so znanstveniki ugotovili, da se iz plastičnih posod ob segrevanju v mikrovalovni pečici lahko sprosti do 4,2 milijona mikroplastičnih delcev na kvadratni centimeter.
Poleg vpliva na srčno zdravje so raziskovalci preučevali tudi spremembe v črevesnem mikrobiomu podgan, ki so bile izpostavljene vodi, kontaminirani s plastiko. Opazili so pomembne spremembe v bakterijski sestavi črevesja in povečano prisotnost vnetnih markerjev, kar lahko vpliva na razvoj presnovnih in kardiovaskularnih bolezni.
Strokovnjaki svetujejo, da se izogibamo shranjevanju vroče hrane v plastiki, segrevanju v mikrovalovni pečici ter da namesto plastičnih posod uporabljamo steklo, nerjavno jeklo ali druge varnejše materiale. Pri naročanju hrane za s seboj priporočajo, da jo čim prej prestavimo v bolj zdravo embalažo.